El centre d'innovació Les Naus de l'Ajuntament de València i la Universitat Politècnica de València (UPV) acullen des d'avui el Congrés Atenea: Dones Artistes, Tecnòlogues i Científiques, un espai de trobada obert per a la promoció i visibilitat de dones de diferents edats pertanyents als tres àmbits, posant l'accent principalment en les artistes digitals nacionals, amb l'objectiu de fomentar la figura d'aquestes professionals i promoure la creació de projectes interdisciplinaris.
Nascut com un projecte UPV amb projecció internacional, Atenea funciona com una xarxa de trobada i col·laboració entre dones de les set arts i les branques CTEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques; en anglès STEM). El Congrés està ideat amb vocació transversal, interdisciplinària i col·laborativa; conté funcions educatives, artístiques i socials, i està format per acadèmiques, investigadores, docents i artistes de diferents disciplines i perfils, pertanyents a nombroses institucions internacionals.
L'esdeveniment, que tindrà lloc divendres que ve, es realitza amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Un esdeveniment únic a Espanya
Carlos Galiana, regidor d'innovació de l'Ajuntament de València, ha destacat el "caràcter innovador d'aquesta trobada internacional, ja que mostra projectes creatius i interdisciplinaris que promouen la inclusió, la diversitat, la col·laboració i l'experimentació, elements sempre presents en el treball que realitzem al centre d'innovació Les Naus".
Com expliquen la directora del projecte Atenea, Nuria Lloret, i la coordinadora del projecte, Elena Robles, la celebració d'esdeveniments d'aquest tipus suposa obrir una porta al món de les arts digitals a la ciutat. "València acull, probablement, l'únic esdeveniment a tot Espanya i un dels pocs del món que reuneix dones de les set arts i les àrees CTEM, entre altres professionals i emprenedores d'origen internacional", han subratllat.
Mentoria de xiquetes i joves, revistes d'art, música en directe...
En aquest sentit, durant els tres dies que dura el Congrés, es realitzaran diverses activitats a través de les quals es pretén crear un espai de presentació per a diferents organitzacions i projectes en actiu de dones, com per exemple, programes de mentoria de xiquetes i joves (en CTEM, disseny gràfic, vídeojocs i animació), plataformes col·laboratives cinematogràfiques, comèdies feministes, revistes d'art, etc.
A més, es duran a terme conferències i tallers, així com una exposició d'art, performances de col·lectius internacionals emergents i música en directe.
Art digital i electrònic, i bioart, en les taules redones
En l'apartat de tallers, a causa de l'èxit de la primera edició, es comptarà novament amb diversos impartits per artistes nacionals sobre realitat virtual i música, mecanografia expandida o tèxtils en performances feministes.
Així mateix, es duran a terme diferents taules redones, com per exemple: "Pràctiques en l'art digital i electrònic. Mans de dones", en la qual participaran artistes nacionals de prestigi internacional com Raquel Meyers, Alba G. Corral i Rosa Sánchez, directora de Kónic Lab a Barcelona, o "Propostes de consciència mediambiental des del bioart", impartida per les artistes María Castellanos, Clara Molinicos i la valenciana Clara Boix, entre altres.
Notícies destacades